Showpreparering.
Att ha en välpresenterad katt på kattutställningarna är drömmen och ett måste. Profilen och kroppen kan man ju inte göra så mycket åt men pälsen kan man jobba mycket med. Fast en bra päls beror inte bara på prepareringen utan är både ärftligt, miljön och vilket foder katten äter.
Men att underhålla pälsen är också A och O. Jag kammar nästan varje dag och då bara med Mirakelkammen.
Sedan har man ju det avgörande badet som är en mycket viktig del av förberedelserna inför en show.
Att bada en katt kan man göra av olika anledningar. Antingen vill man bara fräscha upp katten om den känns lite dammig och fet eller förbereda den inför en utställning. Showpreparering som vi kattnödar kallar det.
Det finns flera olika sätt att gå tillväga men det jag tänker berätta här är hur jag  gör och lite tips om vilka produkter jag använder.
Det finns många bra produkter på marknaden, vissa passar bättre till vissa pälsar och man får helt enkelt prova sig fram. Målet är att få en ren, knastrande, porslinskall päls och som inte skivar sig.
Djurschampo m.m. är ju ganska dyrt så vill man prova sig fram är det perfekt att köpa ihop men någon eller några andra och dela på det.
En viktig sak är att man köper ett bra märke, typ de som finns i zooaffärer eller på nätet. Inte något billigt i en vanlig matvaruaffär.
Tänk också på att alla schampon ska spädas, det står på resp. flaska hur mycket.
Regel nr.1 är att man är väl förberedd och att man tar god tid på sig. Att stressa och fuska med badet syns direkt. Och jag lovar er, det tar tid. För mig kan det ta upp till två timmar att göra iordning en katt inför show.
När skall man då bada katten?  Ja, vill man ha ett super, duper resultat och om pälsen är väldigt smutsig så bada helgen innan och sedan även på torsdagen innan utställningen. Då får du garanterat en ren och härlig päls. Eller vill du bara bada en gång så passar onsdagen eller torsdagen innan utställningen bra. Helst inte på fredagen eftersom pälsen behöver några dagar efter att lägga sig lite. Eller om man skulle misslyckas hinner man göra om det på fredagen.
Förbered och lägg fram allt som skall användas och inom räckhåll. Jag blandar upp produkterna med varmvatten antingen i skålar eller rena, små petflaskor.
Klipp klorna och kamma igenom pälsen noga, finns det tovor så måste dessa redas ut först. Blir bara värre efter badet.
Jag använder bara Mirakelkammen, och en mjuk borste.
 För mig funkar detta bäst att sitta i badkaret men katten i knät. Vissa har sågat sönder en gammal strykbräda, klätt med plast och ställer den i duschen. Billigt och skonsamt för ryggen.
Man kan börja med en inpackning t.ex. BioGroom eller ett grovrengörande schampo. Blanda Biogroom till en lagom tjock massa, värm på spisen lite så löser det upp sig bättre. Massera in i torr päls. Och mycket bakom öronen och vid svansroten. Låt sitta en stund, Blöt sedan upp kladdet med lite vatten och massera pälsen. Hoppar man över Biogroom och istället tar ett grovrengörande schampo så fungerar det på nästan samma sätt.
Det är många som använder Yes diskmedel men där går gränsen för mig. Ett Big No, no !
Skölj ur allt ur katten. Tänk på att katter älskar varmt vatten, lite varmare än man har själv.
Dags för schampo. Häll och massera in i hela pälsen, man kan ta en disksvamp till hjälp. Inte skrubbsidan. Massera och gnugga.  Jag schamponerar katten 4-5 gånger och sköljer lite slarvigt emellan. Spola aldrig i ansiktet eller öronen.
Efter sista schamponeringen så sköljer jag noga. Tills man ser att katten är helt ren från schampo. Glöm inte magen, där samlar sig massor av schampo.
Vissa katter får lätt panik i duschen, det kanske inte beror på vattnet utan ljuden från durschmunstycket. Skruva loss det och prova med bara slangen och se om det blir bättre.
Dags för balsam. Ett måste för att håren skall stänga sig och inte ta emot smuts. Balsammet späder jag minst x 10 med vatten om inte ännu mer. Man kan också ta några droppar silkesdroppar i. Häll över katten och massera snabbt. På benen tar jag lite mindre utspädd, för att pälsen inta ska skiva sig sen.
Nu kommer det absolut viktigaste momentet. Sköljningen. Det är detta momentet som sedan visar sig om man har slarvat eller inte.  
Jag sköljer i minst 20 minuter. Det tar väldigt lång tid att få ur allt ur pälsar. När pälsen känns riktigt sträv och det bildas små vattenpärlor på pälsen då är katten klar. Sänk lite på värmen på vattnet och spola snabbt över pälsen så stänger sig hårstråna ordentligt.  
Jag kramar nu ur pälsen med en blöt, välutvriden varm Plutoduk.(Denna skall vätas innan användning) Torkar, vrid ur, torkar, vrid ur...
Den är kanon och man får ur massor av vatten. Sedan sitter jag med katten inlindad i ett badlakan en stund och låter katten få koppla av. Mina katter älskar inte att bada och är därför ganska trötta efteråt.
Torkning. Ja, kan man föna katten torr är detta det absolut bästa. Man kan använda en vanlig hårfön eller en stor hundfön. Inte alla som har. Skillnaden på dessa är att en vanlig fön blåser pälsen torr med värme, en hundfön blåser ur vattnet ur pälsen och ger ett mycket finare resultat.
Kamma försiktigt igenom pälsen, särskilt på magen och mellan bakbenen. Blås mothårs och arbeta dig igenom tills hela katten är torr. Kamma lite då och då för rak päls. Bäst är att börja med magen, tröttnar katten så självtorkar ryggen ganska snabbt ändå och den har ingen tendens att krulla sig. Tänk bara på att inte ha för varmt på fönen.
Rengör öronen med tops och toppa öron kanterna uppå från päls så att de ser runda och fina ut.

Favorit produkter.

Anjou.
Dessa produkter är en stor favorit hos mig.Grovrengörin,
Schampo och balsam. Finns en massa olika varianter beroende på päls och färg. Tycker pälsarna får en fantastisk glans och lyster samt håller sig fina länge.
Luktar dock lite för mycket vilket kan störa katten. Fördelen är att nästa alla sorter finns i små provflaskor att köpa. Perfekt för test eller att ha med sig ifall olyckan är framme.

Espree
En riktig klassiker och funkar hos de flesta. Många utställare använder sig av detta märke. Står dock att den inte behöver spädas vilket är fel. Späd den för bästa resultat.
Finns som schampo, balsam samt antistatspray.

K9
Detta schampo har jag inte testat men är ett väldigt omtyckt. Finns som schampo, balsam, antistatspray och silkesdroppar.

Summerwind
En stor favorit hos många men inte hos mig. Möjligtvis flaskan i mitten, grovrengöringen.Den använder ajg iställer för Biogroom. Finns som grovrengöring, schampo och balsam.

KW Minkoljeschampo
En blivande favorit. Ger en fantastisk lyster i pälsen utan att göra den fet.
Skall testas mer. Nästan helt oparfymerad vilket jag ger ett extra +.

Plutoduken
En oumbärlig handduk.
Fungerar precis som ett sämskinn man har till bilen.Kramar på ett effektivt sätt ur massor av vatten ur pälsen utan att skada hårstråna.
Skall blötas innan användning.

Mirakelkammen.
Detta är väl det enda som jag använder till pälsarna. Aldrig något annat.
Möjligtvis den mjuka bosten för speciella tillfällen.

Svinhårsborste.
Bra att ha när man vill blåsa pälsen torr eller ibland när torrschampo behöver fördelas i pälsen.

Produkter som följer med på utställnignarna.

Räddare i nöden.
Även om man har badat katten efter alla sorters regler så har katten ändå fetsvans dagen efter. Vilket händer de flesta.
För att råda bot på detta pudrar jag ordentligt med puder på de fetaste områden, ibland även bakom öronen.
Låter det sitta över natten och sedan blåser jag bort allt, väldigt noga.
Inte uppskattat av vissa domare om det finns kvar.
Jag har ett specialbeställt oparfymerat talk som är super men har även hittat ett vanligt barnpuder på Coop, även det oparfymerat och som fungerar lika bra.

Inför show.
Dessa produkterna har jag alltid med mig men använder inte alla samtidigt. Lite beror på hur jag bedömer att pälsen ser ut. Känns pälsen väldigt platt och tung tar jag antingen lite av Super Foam skummet, fungerar som ett hårmouse. Eller om jag bara vill lyfta pälsen lite extra sprejar jag utav Anjous Texure inne i pälsen mothårs och blåser katten torr.( med munnen )
Är pälsen statisk sprayar jag lite av K9 på kammen och fördelar försiktigt över. Precis innan katten skall upp tar jag ett par droppar silkesdroppar i handen, gnuggar det varmt och drar med händerna lätt över pälsen. Nu är det dags att ta ett djupt andetag och visa upp mirkalet. :)